Graduatiesysteem - Randori
15439
page-template-default,page,page-id-15439,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

GRADUATIESYSTEEM

Een band die een judoka draagt is niet alleen om je judopak (judogi dicht te houden), het vertelt ook iets over hoe ver je bent in het judo.

 

Welke banden zijn er allemaal?
Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de band is, hoe verder je bent. Dit werkt in ieder geval zo tot en met de zwarte band. Veel mensen denken dat zwart het hoogst haalbare is, maar dat is niet het geval.

 

Bij de klassen (kyu) tot zwarte band wordt er van boven naar beneden geteld. Zo begin je met de zesde kyu (witte band), dan de vijfde kyu (gele band), de vierde kyu (oranje band), de derde kyu (groene band), de tweede kyu (blauwe band) en ten slotte de eerste kyu (bruine band). Bij de dangraden daarentegen wordt er van beneden naar boven geteld: als je slaagt voor je zwarte band ben je ook meteen eerste dan, hierop volgt de tweede dan, de derde dan, enzovoort. Vaak zie je hier weinig van, aangezien 1e tot en met 5e dan allemaal zwarte band zijn. De hoogste dan-graad die je kunt halen, is de tiende dan: een volledig rode band. De oprichter van het judo Jigoro Kano had de 11e dan gekregen als eretitel, en kreeg na zijn dood zelfs de twaalfde dan. Deze twee graden zijn echter alleen voor Kano en zijn ook meer symbolisch bedoeld.

Tussen elke dangraad bestaat er bij een zogenaamde wachttijd. Dat is de tijd die minimaal nodig is voor je examen mag doen voor de volgende gradatie, die gelijk is aan je huidige dangraad. Je moet dus twee jaar 2e dan zijn, voordat je examen mag doen voor 3e dan. Het examen is verdeeld in techniek (werptechnieken en controletechnieken) en kata (samen met je partner een principe van het judo laten zien op een voorgeschreven wijze).

Voor jeugdjudoka’s bestaan er nog wat tussenstapjes in de vorm van slippen, om sneller voortgang te kunnen belonen. Je kunt slippen behalen in alle kleuren van de banden die erboven zitten. Zo kun je dus op je oranje band de groene, blauwe en bruine slip halen, maar op een blauwe band alleen nog een bruine slip. Door dit systeem zijn er bij de beginnende banden (wit en geel) nog veel tussenstapjes mogelijk, en neemt dit af hoe verder je komt.

 

De beoordeling
De witte tot en met de bruine band kun je bij ons halen. Daarna voor het behalen van de zwarte band, moet je voor een examencommissie van de Judo Bond Nederland verschijnen. De examencommissie bestaat meestal uit vierde en vijfde dangraden en zij hebben de taak om te beoordelen of je voldoet aan de eisen, die voor die graad gesteld zijn.

 

Wil je meer weten over welke technieken je moet kunnen laten zien voor een volgende band? Kijk dan op het overzicht van Kyu Examenrichtlijnen van de Judobond